Elpriser för BRF?

10.01.2023

En fråga som dykt upp den senaste tiden är specifikt om hur man kan få bukt med elkostnaden som en bostadsrättsförening. 

Tyvärr så är det ju inte läge att binda elavtal just nu om man har rörligt. Dock så kan det vara värt att göra det till sommaren även om priserna förblir höga rent historiskt. 

Det blir ju då enklare att budgetera när man har en kostnad som inte fluktuerar, dessutom försvinner en stor del av risken om det blir värre. 

Att köpa in IMD sänker i regel inte kostnaden för en BRF, dock så kan medlemmarna spara pengar på att det blir färre elabonnemang och därmed lägre nätavgifter. 

Solceller är alltid intressant men har ofta en lång (i verkligheten) återbetalningstid och behöver föreningen då låna pengar så riskeras en del av avkastningen att ätas upp av räntan. 

Det bästa i min erfarenhet är att titta enkla saker, dvs lågt hängande frukter. Detta är vara  att se över all belysning och konvertera allt till LED. En annan sak kan vara att montera timer eller helt och hållet stänga av gamla motorvärmar-uttag. 

Är det så att det finns utrymmen som värms upp med el så kan man se över själva uppvärmningen. Går det inte att ändra så kan det vara klokt att se över fönster, dörrar, isolering osv.

Se till att inte vänta för länge med åtgärder! Även om elen inte utgör en större kostnad så kan pengarna användas till annat för att inte tala om miljöpåverkan.

Det finns såklart mängder av andra kostnader förutom elen för en BRF. Kontakta gärna oss för konsultering!