Fint väder och bättre tider?

19.05.2024

Det är strålande sol senaste dagarna, i all fall här i södra delen av landet. 

Riksbanken sänkte som förväntan räntan nu i maj. Eftersom inflationstakten dessutom överraskade på nedsidan så ser det i nuläget ut som att det finns goda förutsättningar ytterligare sänkningar i år. 

Det verkar onekligen som att många fastighetsägare varit mer motståndskraftiga än vad man tidigare har befarat. Jag tror dock att även om räntan har toppat nu så kommer vi se effekter långt fram i tiden ändå. Det finns som exempelvis fastighetsägare och då även bostadsrättsföreningar inräknat som går runt, men inte så mycket mer än så.

Med andra ord så klarar man att betala sina löpande kostnader men det blir för lite kvar till exempelvis akuta reparationer och framförallt till det planerade underhållet. Min gissning är därför att många kommer att behöva belåna sig framgent när det exempelvis är dags att renovera fasad eller byta taket. 

Det är alltså mer en fråga om likviditet än om kassaflödet. 

Detta är en klurig sak, inte minst för en BRF. Hur mycket kan/ska man egentligen höja avgiften innan det blir orimligt? Dels så ska ju medlemmarna i stort klara av att de facto betala avgiften varje månad, men sen måste man ju även ta hänsyn till värdeutvecklingen. 

Det är lite som det klassiska, ska man ta hänsyn till hypotetiska medlemmar långt fram i tiden eller optimera förvaltningen för nuvarande medlemmar? 

Svaret är naturligtvis att det måste vara en balans emellan detta. Att förvalta ansvarsfullt är att förvalta långsiktigt. Men det kan inte ske på hur som bekostnad som helst av det kortsiktiga. 

En annan aspekt som jag inte ser att många pratar om är att detta "stålbad" faktiskt kan vara väldigt nyttigt i fastighetsbranschen. Man har ju varit lite bortskämd med billigt kapital. 

Detta gör att man trimmar i alla hörn och på så vis får en mer effektiv förvaltning. Det lär även synas i utsläppen när dylika energiåtgärder får alltmer dramatiska effekter på driftnettot. Ta bara solceller, återbetalningstiden på en sådan investering är rekordlåg. 

Det finns sammanfattningsvis anledning till försiktig optimism för fastighetsägarna. 


Alfred Lingström