Smart fastighetsskötsel?

27.09.2023

När man talar om "smart" fastighetsskötsel, eller "smart" något inom branschen för den delen så tänker man oftast på ny teknik. Men det är inte vad detta inlägg handlar om. Det handlar om hur man kan smarta beslut i vardagen för att på så vis kunna spara både tid och pengar.


Ett exempel som vi kan belysa är när en av våra kunder fick inbrott i sitt cykelrum. Skurken (eller skurkarna) krossade enkelt en fönsterruta och kunde klättra och och dessutom ta ut hela cyklar från samma fönster!

Efter att rutan åtgärdades så tog vi en offert på fönstergaller. Det är i regel relativt dyrt med fönstergaller men det kan fylla en viktig säkerhetsfunktion. 

Eftersom utrymmet var rätt dolt så tog vi fram ett mycket billigare alternativ som mer eller mindre fyllde samma funktion.

Vi köpte då ut plattjärn som sedan beskars, gjordes hål i och målades till samma kulör som fönsterkarm. Dessa skruvades sedan fast och kostade då mindre än en tiondel av fönstergallren!

Detta är ett bra exempel på när man kan bli lite kreativ utan att fördärva slutresultatet!En annan sak vi tittar på just nu är att delvis överge byte till LED-armaturer. Detta kan verka väldigt konstig men även om moderna armaturer kan hålla väldigt länge, så håller de inte lika länge som hederliga armaturer med sockeltyp E-27!

Detta betyder att när väl lampan går, så kan vi direkt skruva på en ny istället för att ta ut en elektriker. Numera så finns det glödlampor (LED) som kan ha inbyggt ljusrelä såväl som rörelsedeckare. Den ekonomiska nyttan kan verka ytterst marginell (om ens alls) vid första anblick, men i vår erfarenhet så går faktiskt dessa armaturer sönder då och då. Det är där det finns en större ekonomisk vinning per gång. 

Observera dock att detta inte är en bra universallösning för alla fastighetsägare, men i vissa utrymmen där belysning används mer sällan såsom källargångar, undercentraler osv så blir det väldigt smidigt att själv kunna skruva på en ny lampa. Det ger även ett visst mått av självständighet.


Vi hade en annan gång stora problem i en tvättstuga där ungdomar uppehöll sig hela nätterna vilket störde andra hyresgäster och resulterade i kraftig nedskräpning. Efter stora satsningar på skalskydd blev läget något hopplöst då detta fortsatte obehindrat.

En kollega kom då på en idé, att sätta timer på all el i tvättstugan! Sagt och gjort så slocknade precis allting efter kl 22:00. Och buset kom aldrig mer tillbaka. 


Under de åren en kund totalrenoverade alla sin lägenheter som blev lediga så passade vi på att återanvända en hel del grejer från rivningen (innerdörrar, blandare, badkar, kökslådor, säkringar etc). Resultatet blev att vi kunde dra ned inköp av material kopplat till löpande underhåll med 35%, för att inte tala om den miljömässiga vinsten på att inte behöva köpa in nytt hela tiden. 


Har du några egna tips? Mejla gärna till oss så kan vi dela med oss här!