Svåra tider håller i sig

29.08.2023

Det verkar onekligen som att de tuffare ekonomiska tiderna håller i sig både i Sverige och i omvärlden. Sverige sticker dock ut något på ett tråkigt vis med vår allt svagare valuta och hög belåning.

SBB visade att att även stora fastighetsbolag kan få det väldigt svårt om man inte har haft ordentliga marginaler. 

I min egen BRF så har vi hittills haft ett relativt förmånligt år då vi haft låga kostnader på vårt löpande underhåll. Detta är en kombination av tur och aktivt förvaltning där vi vänder på så gott som varenda krona. 

Jag kan förvisso se en tydlig kostnadsökning från leverantörer och entreprenörer men det märks knappt av i jämförelse med räntekostnaderna. Vi kan med rätt stor säkerhet säga att räntan ännu inte toppat då det finns ytterligare höjningar i Riksbankens prognos.

Det som däremot verkar ha tagit många på sängen är hur långvarig denna period kan komma att bli. Jag trodde själv inte på att allt skulle "normaliseras" redan till hösten.

Min spåkula säger att detta kommer hålla i sig ett par år och risken är att det blir värre. Det finns ett bra citat som lyder "Hoppas på det värsta, förbered dig på det värsta". 

Det tycker jag är ett bra förhållningssätt just nu (men även i goda tider). Det är såklart en balansgång, men hade vi inte i vår BRF arbetat ned kostnadssidan och förhandlat om räntorna under 2020/2021 så hade vi varit illa ute. 


Jag har fått höra att det finns en och annan bostadsrättsförening i trakten som undviker att höja avgiften och istället använder sparat kapital till underskottet i kassaflödet. Detta är nästan alltid en dålig idé då dessa pengar behövs till så mycket annat. 

Allt man egentligen gör är att man skjuter fram problemet och i slutändan står man med svagare ekonomi än innan. Det är dock ännu värre för en hyresvärd att göra detta då man i Sverige inte kan höja hyror på hyreslägenheter hur som helst till skillnad mot avgiften i en bostadsrättsförening. 

Det är precis som om en privatperson går back varje månad på sina räkningar och använder sparkontot för att kompensera. Ännu värre är det om man lånar pengar för att göra detta.

Vi skulle aldrig få för oss att låna pengar till att betala för pengar man tidigare lånat! Då blir det snart dags att kontakta Lyxfällan.

På sätt och vis kan detta nya tid vara nyttig, det blir ett slags stålbad där de starkare överlever. Vi kan inte fortsätta i samma mönster som innan och det verkar som att svåra tider håller i sig framgent. 


Alfred Lingström