Vad händer med AI i fastighetsbranschen?

07.07.2024

Samtliga bilder i inlägget blev skapade med AI (sk text to promt), rätt häftigt ändå!

Tekniken har dock en bit kvar utifrån detta sammanhang som ni kan se på stavning och i ansikten. En sak som är säker är att AI är här för att stanna, det finns helt enkelt så många applikationsområden för tekniken och fastigheter är inget undantag.

En sak man har börjat med i utsatta områden är att montera sensorer där AI kan bearbeta all möjlig data, exempelvis hur många personer som går ut och in från en entréport, hur många bilar som åker genom en innergård och hur länge dessa står parkerade.

Eftersom ingen bild eller video tas så kommer man helt och hållet runt GDPR i teorin.

Parkeringsbolag kan idag använda dessa för att bara skicka ut personal när det behövs.

Men det finns såklart andra sammanhang där AI kan vara behjälpligt. Ta bara en sån sak som all teknik i en undercentral och andra driftförsörjningsutrymmen. Att kunna samla och analysera data i realtid kan vara väldigt användbart och spara pengar.

Från hyresgästens sida så kommer man kunna kommunicera med en AI för att göra felanmälan, få en andrahands-ansökan handlagd, få svar på de flesta frågor etc. 

Men tekniken är fortfarande inte 100% mogen i alla sammanhang. Och jag har noterat att flera företag pushar AI som att det ska utföra diverse mirakel, och så är det inte i skrivande stund. 

Men ta bara en sån sak som ritningar eller konceptbilder på nyproduktion och liknande, där ryker nog tyvärr en hel del jobb framgent. 

Precis som med all ny teknik så är det ofta klokt att avvakta och jag tror att AI kommer ha en självklar plats i vissa sammanhang, men inte alla.